Divine yoga with ajay kumar

Bring about Positive Change through the Power of Breathing

Q & A

COMMON QUESTIONS AND ANSWERS (Q&A)


Here you may find the answers to many common questions that clients and patients usually ask.

This is not an exhaustive list.

1.What is the best way to learn the breathing exercises or pranayamas?

Answer: WE DO NOT TEACH ON AN AD-HOC BASIS SUCH AS A LESSON OR TWO PER WEEK AS OUR EXPERIENCE SHOWS THAT IT SIMPLY DOES NOT WORK SUFFICIENTLY WELL FOR YOU TO REALISE THE CORE BENEFITS. YOU MUST COMMIT TO AN INTENSE COURSE OF LEARNING. LEARNING ONE ON ONE OR IN A SMALL GROUP IS UNDOUBTEDLY THE BEST WAY TO LEARN

THERE ARE SEVERAL OPTIONS. 

OPTION A: IF YOU ARE A SINGLE PERSON OR A COUPLE THE BEST WAY IS TO DO THE 5-DAY INTENSE COURSE. THIS WOULD BE STRUCTURED AS 10 LESSONS IN TOTAL, 5 IN THE MORNING AND 5 IN THE AFTERNOON OR EVENING (SUBJECT TO AVAILABILITY & LOGISTICS). THE EVENING LESSON COULD BE DONE OVER SKYPE IF NOT PRACTICABLE FACE TO FACE. EACH LESSON WOULD BE 90 MINUTES (MEDITATION AND BREATHING ONLY) OR 2 HOURS (MEDITATION, BREATHING AND MINOR PHYSICAL EXERCISES AND SOME ASANAS AS AND IF REQUIRED).

OPTION B & C: IF YOU ARE A GROUP OF PEOPLE. SEE THE ‘TAILOR-MADE YOGA PROGRAMMES’ UNDER THE ‘RATES’ TAB OF THE WEBSITE.


IN ORDER TO CORRECTLY LEARN THE PRANAYAMA TECHNIQUES ON A ONE ON ONE OR A SMALL PRIVATE GROUP BASIS YOU NEED TO COMMIT TO BOOKING A MINIMUM OF 10 LESSONS BUT THE FIRST 7 LESSONS MUST BE CONTINUOUS OF 90 MINUTES DURATION EACH OVER THE FIRST 7 DAYS. IDEALLY WE RECOMMEND 14 LESSONS IN 7 DAYS - AS MORNING AND EVENING LESSONS OF 90 MINUTES EACH - HOWEVER THESE 14 INTENSE LESSONS CAN BE SPREAD OVER 2 WEEKS AS A LESSON PER DAY.


PLEASE MAKE SURE YOU READ AND FULLY UNDERSTAND THE RULES. CLICK HERE.



2. What other ways of learning are there?

Answer: IF DISTANCE IS AN ISSUE THEN LESSONS COULD BE TAKEN OVER SKYPE WITH THE SAME INTENSITY AS MENTIONED ABOVE IE. 14 LESSONS, IDEALLY OVER 1 WEEK BUT CAN BE SPREAD OVER 2 WEEKS. AN INITIAL CONSULTATION IS A PRE-REQUISITE SO YOU WILL BE REQUIRED TO BOOK 15 LESSONS IN TOTAL. YOU MAY BOOK AN INITIAL CONSULTATION ONLY THEN A BLOCK BOOKING AFTERWARDS.


3. Where can lessons be taken?

Answer: AT YOUR RESIDENCE OR OFFICE, OR AT OUR VENUE IN CIPPENHAM VILLAGE, SLOUGH. PLEASE SEE ‘CONTACT US’ PAGE FOR MORE INFORMATION. WE WILL EMAIL YOU THE EXACT LOCATION WHEN YOUR LESSONS AND BOOKING ARE CONFIRMED.


4. Is there an Initial Assessment or Consultation?

Answer: YES THIS IS ADVISABLE IN ORDER TO BETTER ASSESS YOUR CURRENT STATE OF HEALTH AND TO DISCUSS YOUR EXPECTATIONS. WE WOULD ALSO COMPLETE ALL THE NECESSARY PAPERWORK IF NOT ALREADY SUBMITTED. THIS CONSULTATION IS NOT PAYABLE AT AN ENHANCED RATE BUT AT THE SAME RATE AS IF TAKING A NORMAL LESSON.


5. How many lessons will I need to take in order to learn it sufficiently well?

Answer: TYPICALLY 15 LESSONS IF YOU TAKE A LESSON PER DAY ONLY, BUT IT ALL DEPENDS ON YOUR LEARNING CAPABILITIES. YOU MAY REQUIRE MORE LESSONS. THE FIRST LESSON IS USUALLY AN INITIAL CONSULTATION. YOU WILL ALSO REQUIRE SOME SUPERVISED LESSONS FOR A SET PERIOD THEREAFTER (TYPICALLY TWO A WEEK) TO ENSURE YOUR TECHNIQUES ARE STILL CORRECT. THIS CAN GRADUALLY BE BROUGHT DOWN TO A LESSON PER WEEK OR PER MONTH OR AS YOU PREFER.


IF YOU BOOK A PERSONAL 5-DAY YOGA CAMP, YOU WILL RECEIVE 10 LESSONS ONLY AS THIS IS INTENSE LEARNING. THIS OPTION CAN BE TAKEN WITH ONE OTHER LEARNER.


IF YOU BOOK THE UP TO 8-MEMBER 7-DAY YOGA CAMP YOU WILL RECEIVE 14 LESSONS IN TOTAL AND THIS IS ALSO FAIRLY INTENSE.  


6. How long does each lesson last?

Answer: TYPICALLY 60 MINUTES BUT WE STRONGLY RECOMMEND 90-MINUTE LESSONS INSTEAD.


7. Will I need to fill in any forms to pre-book?

Answer: YES. 1. A DISCLAIMER FORM, 2. A RULES FORM, 3. A PARTICIPANTS REGISTRATION FORM AND 4. A TERMS AND CONDITIONS FORM. The Terms and Conditions Form is a general contract between Divine Yoga Ltd. and you. A specific contract will be sent highlighting the agreed charges, type of Divine Yoga programme, duration & number of lessons and any other conditions agreed mutually beforehand.

You are expected to sign and return all the above Forms before any lessons commence and certainly before any reservation can be made. All these forms are to be found on the BOOKING FORM page and are downloadable.


8. Is my information held confidentially?

Answer: YES. PLEASE READ AND FULLY UNDERSTAND THE ‘DISCLAIMER AND PRIVACY POLICY’ ON OUR WEBSITE. PLEASE CLICK HERE.


9. Do I require any specific clothing, equipment or materials to undertake the Course and complete my learning?

Answer: NO SPECIFIC EQUIPMENT OR MATERIALS ARE REQUIRED. YOU COULD PURCHASE A YOGA MAT OR JUST USE A WOOLEN BLANKET TO SIT ON. IF YOU FIND IT DIFFICULT TO SIT ON THE FLOOR UNSUPPORTED AND CROSS-LEGGED THEN YOU CAN USE A SPECIALISED BACK SUPPORT SEAT OR YOU COULD LEAN AGAINST SOMETHING AND HAVE YOUR LEGS STRETCHED FORWARD. ALTERNATIVELY, YOU CAN SIT ON A FIRM CHAIR AS ALL THE BREATHING EXERCISES AND MOST OF THE MINOR PHYSICAL EXERCISES (FOR SUPPLENESS AND FLEXIBILITY IN JOINTS) CAN BE DONE IN THIS WAY. KEEP YOUR CLOTHING AS LOOSE FITTING AND COMFORTABLE.


10. Do I need to pay upfront to confirm my booking?

Answer: YES. I understand that if I make an advance booking for a Course of Learning or a Yoga Camp, I must pay 50% of the full Fee monies (hereafter known as the ‘Deposit’) to secure my booking and lessons. The remainder 50% fees will become payable, in full, 15 days before the commencement date of my first lesson.


11. What is the Cancellation Policy?

Answer: The full 100% charge will apply if we turn up for a lesson (even if 1 person is present in a group set up) or if less than 48 hours notice is given of cancellation. Therefore, in cases of group learning, individuals must be prepared to commit in order for us to commit to regular dedicated group lessons. In all cases, individual or group learning, a late cancellation charge of 50% is payable if more than 48 hours (2 working days) notice is given, excluding Saturday & Sunday. This will allow us to give the slot to some other person or group.

Where letter or email gives less than 48 hours received written notice – the full cost of the Course of Learning or Yoga Camp is payable and non-refundable. Further details are in the Contract known as the Terms&Conditions Oct 2010.pdf



12. After I have learnt the breathing techniques, will I be able to practice them myself alone?

Answer: ONCE YOU HAVE UNDERTAKEN INTENSE CONTINUOUS LESSONS AS PRESCRIBED, WE CAN CONFIDENTLY ALLOW YOU TO COMMENCE INDEPENDENT UNSUPERVISED PRACTISE OF SOME OF THESE BREATHING TECHNIQUES. YOU WOULD ALSO REQUIRE SOME SUPERVISED LESSONS FOR A SET PERIOD THEREAFTER AS MENTIONED IN POINT 5 ABOVE.


13. What is the best way of keeping in touch with developments of Divine Yoga Ltd. and being kept up-to-date?

Answer: BY EMAIL, ajay@divineyoga.co.uk


14. What are the Lesson Rates?

Answer: PLEASE VISIT THE RATES PAGES FOR FULL DETAILS. IT VARIES AND DEPENDS ON YOUR REQUIREMENTS. CHARGES RANGE FROM £30 TO £80 PER HOUR, THIS WOULD INCORPORATE TRAVELLING COSTS AND TIME.  The hourly charge for one person who travels to us is £30/hour. Hence a typical 90-minute lesson costs £45 with no additional charges added.


15. Are there any additional Charges?

Answer: YES. IF WE HAVE TO TRAVEL TO YOUR PREMISES THEN THERE ARE ADDITIONAL CHARGES TO THE HOURLY RATE FOR TRAVELLING TIME AND MILEAGE COSTS. CLICK ON THE RATES PAGE FOR FULL DETAILS.


16. Do I get any discounts for block bookings?

Answer: YES. THESE ARE MOSTLY NEGOTIABLE BUT THERE IS A SET DISCOUNT - CLICK HERE TO SEE TABLES - FOR THE MOST COMMON PROGRAMME, THE BREATHING YOGA MAIN PRANAYAMAS.


17. What if I am late for a session or have to re-arrange suddenly?

Answer: YOU WOULD NORMALLY LOSE THAT TIME IF YOU ARE LATE FOR A LESSON. IF POSSIBLE WE WOULD TRY AND ACCOMMODATE YOU. IF ANY LAST MINUTE RE-ARRANGEMENT IS AN UNDERSTANDABLE EMERGENCY THEN YOU MAY NOT LOSE YOUR FEE BUT IF OTHER CUSTOMERS WERE DEPRIVED OF THAT SLOT THEN YOU WOULD AS IT IS A LOSS OF INCOME FOR US. PLEASE REFER TO THE TERMS AND CONDITIONS FORM. Terms&Conditions Oct 2010.pdf.


18. Can i record the one on one lessons onto video or voice recorder?

Answer: NO UNLESS WRITTEN PERMISSION IS GRANTED BY DIVINE YOGA LTD.


19. Will Divine Yoga Ltd. use my details for marketing or promotional purposes?

Answer: YES BUT ONLY IF YOU GRANT PERMISSION TO USE YOUR NAME, A PICTURE AND TOWN/AREA. PLEASE CLICK ON THE FEEDBACK FORM FOR DETAILS: General feedback Oct 2010.doc

ALL INFORMATION WILL BE TREATED IN STRICTEST OF CONFIDENCE AND IN ACCORDANCE WITH OUR DISCLAIMER AND PRIVACY POLICY.

Book your lessons hererates-booking.htmlrates-booking.htmlshapeimage_2_link_0shapeimage_2_link_1
q&a Information Sheet Oct 2010.pdfQ_&_A_files/q%26a%20Information%20Sheet%20Oct%202010.pdfQ_&_A_files/DivineYogaParticipantsRegistrationForm.docshapeimage_3_link_0

Click here for downloadable version of this page

Book your lessons hererates-booking.htmlrates-booking.htmlshapeimage_4_link_0shapeimage_4_link_1

Home   Ajay   Q&A   Divine Yoga   Exercises   Products   Feedback   Rates   Contact Us   Podcasts